Oblikovna likovna radionica Plemenitaš

Oblikovna likovna radionica Plemenitaš

Ideja o Oblikovnoj likovnoj radionici Plemenitaš nastala je u rano proljeće 1994. godine, kada smo osjetili potrebu da skrenemo pozornost na naše malo selo -Plemenitaš, rodno selo naših predaka. Odlučili smo to učiniti putem umjetnosti i osnivanjem umjetničke radionice.

Iznajmili smo staru napuštenu školsku zgradu, preselili se iz Zagreba, te započeli adaptaciju koja je trajala 2 godine. 1996 godine smo službeno registrirali Oblikovnu likovna radionicu Plemenitaš, kao neprofitnu umjetničku organizacija pri Ministarstvu kulture. Te godine je održan i I. Međunarodni Raku saziv. Od tada do danas održano je XIX. Međunarodnih Raku saziva u kojima su sudjelovalo više od 90 profesionalnih umjetnika iz 19 zemalja širom svijeta.

Svi umjetnici su boravili i radili u Oblikovnoj likovnoj radionici Plemenitaš, te svoje radove darovali u fundus umjetnina koji broji više od 300 tinjak umjetničkih radova u raznim tehnikama i predstavlja pravo malo kulturno blago. Radovima umjetnici pretstavljaju sebe, svoj umjetnički izražaj, te i zemlju iz koje dolaze. Radovi su izloženi u unutarnjem galerijskom prostoru radionice. Iako se borimo sa nedostatkom adekvatnog izložbenog prostora, redovito organiziramo gostujuće izložbe kojim prezentiramo dijelove fundusa. Razgledavanje fundusa umjetnina Oblikovne likovne radionice Plemenitaš i prezentacije raznih tehnika su moguće uz predhodnu najavu i dogovor.

2001 godine Oblikovna likovna radionica započela je suradnju sa Akademijom likovnih umijetnosti u Zagrebu - kiparskom klasom prof. Damira Mataušića, te se of tada održavaju terenske nastave studenata. Skulpture se izrađuju od drveta/metala u veličini 2-4 metra, te postavljaju oko Oblikovne likovne radionice Plemenitaš.

Od 1998. u Oblikovnoj likovnoj radionici Plemenitš se održavaju i terenske nastava učenika srednjih škola. Suradnju smo počeli sa učenicima doma Željezničko tehničke škole Moravice. Radove načinjene u radionici prijavljuju na županijska i državna natjecanja, te su redovito i dobitnici istih. Od tada do danas, suradnju smo ostvarili sa Klasičnom gimnazijom Zagreb, XVI. Gimnazijom Zagreb, Graditeljskom tehničkom školom Čakovec, Učeničkom zadrugom osnovne škole Remete - Zageb itd.

Raspoloživost smještajnog objekta